Tuberculose lijkt vaak een ver-van-ons-bed show. Toch raken ook in België elk jaar tussen de 800 en 1000 mensen besmet met tuberculose. Doorgaans gaat het om personen in kwetsbare omstandigheden, zoals daklozen of vluchtelingen. Om hen te helpen, werkt Damiaanactie in Brussel samen met verschillende associaties die patiënten niet alleen de juiste behandeling aanreiken, maar hen ook opvang bieden. Het verhaal van Alpha (46) illustreert het belang van dergelijke opvangplaatsen.
In het najaar van 2020 krijgt Alpha, normaal gezien een gezonde veertiger, gezondheidsklachten in de vorm van een hardnekkige hoest, koortsaanvallen, en gewichtsverlies. Hij is bezorgd en gaat meermaals langs bij de dokter. Daar krijgt hij steeds hetzelfde te horen: hoogstwaarschijnlijk heeft hij COVID-19 opgelopen. Alpha laat zich keer op keer testen op corona, telkens is de test negatief.
Wanneer Alpha steeds zieker wordt, raadt een familielid hem aan zich te laten onderzoeken op tuberculose. Alpha wendt zich vervolgens tot de spoedgevallen en het testresultaat is duidelijk: Alpha is inderdaad besmet met tbc en wordt onmiddellijk in afzondering geplaatst. Ook zijn familieleden, met wie hij de jaarwisseling heeft doorgebracht, worden door BELTA* getest op tuberculose. Alpha blijkt een pak familieleden te hebben besmet, onder wie zijn nichtje van slechts enkele maanden oud.
“Door dakloze tbc-patiënten op te vangen, kunnen we hen gepaste medische zorg en opvolging bieden. Behandeld worden is niet alleen cruciaal voor de patiënt zelf, maar ook om te vermijden dat anderen besmet zouden raken.”
Florence Michel, verpleegster bij FARES*
Tussen januari en april 2021 verblijft Alpha in het ziekenhuis. Daar wordt vastgesteld dat de tuberculose zich ook in zijn wervelkolom genesteld heeft, Na in totaal 13 maanden rondt Alpha zijn behandeling succesvol af. Na in totaal 13 maanden rondt Alpha zijn behandeling succesvol af. Ook zijn besmette familieleden kunnen gelukkig tijdig behandeld worden en zijn ondertussen volledig genezen.
Door zijn ziekte heeft Alpha gedurende lange tijd niet kunnen werken en slaagde hij er niet in zijn huur te betalen. Gelukkig kon hij ook hiervoor terecht bij BELTA. Sinds zijn ontslag uit het ziekenhuis verblijft Alpha in een opvangcentrum en ontvangt hij sociale cheques voor voeding en basisproducten. Hij hoopt binnenkort een vaste job en dak boven zijn hoofd te vinden, maar in afwachting is Alpha alvast hoopvol naar de toekomst toe: “The sky is the limit. Nu ik deze ziekte met jullie hulp overwonnen heb, heb ik er vertrouwen in dat alles goedkomt.”
* BELTA is de Belgische koepelorganisatie voor FARES (Fonds des Affections Respiratoires) en VRGT (Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheid en Tuberculosebestrijding). Ze zorgen ervoor dat alle tbc-patiënten in België toegang hebben tot een gratis adequate diagnose en behandeling, en volgen op een ondersteunende manier alle patiënten op tijdens de langdurige behandeling. Ze zorgen ervoor dat alle tbc-patiënten in België toegang hebben tot een gratis adequate diagnose en behandeling, en volgen op een ondersteunende manier alle patiënten op tijdens de langdurige behandeling.
Gepubliceerd op 14 september 2022