Laat je idealen verder leven, ook als jij er niet meer bent

Wanneer je nadenkt over je erfenis, denk je uiteraard eerst aan je dierbaren. Meer en meer mensen overwegen daarnaast ook om een deel van hun vermogen te schenken aan een goed doel. Dat is een prachtige manier om van blijvende betekenis te zijn voor families getroffen door lepra, tuberculose en leishmaniasis.

Waarom Damiaanactie opnemen in je testament?

Maak kennis met onze belangrijkste projecten en ontdek hoe een legaat een verschil maakt op lange termijn.

Of vraag gratis onze algemene infobrochure over legaten aan.

Hoe kan je Damiaanactie opnemen in je testament?

Bekijk de meest gestelde juridische vragen. Je vindt al je antwoorden hier.

Vraag gratis onze juridische brochure over legaten aan.

Deze beknopte gids bundelt essentiële juridische informatie, praktisch advies en voorbeelddocumenten.

Damiaanactie is lid van Testament.be

Heb je juridische info nodig bij het opstellen van je testament? Bekijk zeker het webinar met Ann Maelfait, juridisch experte bij Testament.be.

Contact

Voor meer informatie over legaten, geef Helena een seintje. Ze beantwoordt met plezier en in alle discretie je vragen.

Wens je een huisbezoek of telefoongesprek met onze juriste? Neem dan contact op met Pascale.

helena-schalenbourg-sq

Helena Schalenbourg
Verantwoordelijke legaten

Telefoon:
+32 (0) 2 422 59 34
+32 (0) 470 10 10 50

pascale-decoene

Pascale Decoene
Juriste

Telefoon:
+32 (0)2 422 59 34
+32 (0)470 101 050

Getuigenissen

“Kinderen en kwetsbare gezinnen verdienen bescherming.”

“Mijn naam is Lucienne F. Ik ben 99 jaar en ik heb ervoor gekozen om Damiaanactie op te nemen in mijn testament. Mijn legaat zal dienen om ziekenhuizen te bouwen of te renoveren, maar ook om patiënten, zowel kinderen als volwassenen, een dak boven hun hoofd te geven.

Ik heb altijd graag kinderen gezien. Gedurende mijn hele carrière als kunstschaatser (ooit was ik Belgisch kampioene) heb ik altijd veel aandacht gehad voor het lot van kinderen. Dit is altijd zo gebleven, ook tijdens mijn latere carrière als zakenvrouw in de modewereld. Damiaanactie heeft een hoogstaande reputatie. Koning Boudewijn en Eddy Merckx hebben mij enorm geïnspireerd toen ze lepra- en tuberculosepatiënten aan hun ziekbed gingen bezoeken.

Kwetsbare kinderen en families verdienen bescherming. Door Damiaanactie in mijn testament op te nemen kan ik mijn steentje bijdragen aan hun welzijn. Ook als ik er niet meer ben. Dat stemt mij gelukkig.”

Lucienne F.

“Ik ben van plan een deel van mijn erfenis na te laten aan mensen die het echt nodig hebben.”

Van kinds af aan is het levenspad van Jos Martens gelinkt aan dat van Pater Damiaan. Een diep respect voor de persoon Damiaan en zijn levenswerk maakt dat Jos Damiaanactie wil blijven helpen, ook wanneer hij er zelf niet meer zal zijn.

“Uiteraard gaat mijn erfenis in de eerste plaats naar mijn kinderen. Maar zij leiden sowieso al een comfortabel leven. Vandaar dat ik een deel van mijn erfenis wil nalaten aan mensen die er echt nood aan hebben.”

Jos Martens

Wist je dat je…

… in Vlaanderen

flandre

geen erfbelasting betaalt voor schenkingen en legaten aan Damiaanactie?

Dat staat opgetekend in een recent Vlaams decreet: sinds 1 juli 2021 geldt een nultarief voor schenkingen en legaten aan goede doelen. Zo wordt je gift of legaat volledig besteed aan hulp voor mensen getroffen door lepra, tuberculose en andere “verwaarloosde” ziektes.

… in Brussel en Wallonië

wallonie

nog steeds een erfbelasting betaalt, maar geniet van een interessant fiscaal voordeel als je kiest voor een duolegaat?

Bij een duolegaat laat je een deel van je vermogen na aan erfgenamen in de zijlijn (broers, zussen, neven of nichten) en het overige deel aan een goed doel. In dat geval betaalt Damiaanactie de erfbelasting van de andere erfgenamen. Een voordelige oplossing voor je dierbaren en van essentieel belang voor mensen getroffen door lepra, tuberculose en andere “verwaarloosde” ziektes.

Legaten: dit beloven wij je plechtig

Denk je erover na Damiaanactie op te nemen in je testament? Wij zijn je oneindig dankbaar, want op die manier maak je op lange termijn echt het verschil voor mensen getroffen door tuberculose of lepra. Wat we jou verzekeren:

Jij bepaalt het tempo

Na je overlijden zien we toe op de uitvoering van je testament. Je laatste wens wordt in alle zorgvuldigheid en met het volste respect opgevolgd.

Wij staan voor je klaar

Je kunt altijd bij Damiaanactie terecht met al je vragen. Une équipe dédiée d’experts est là pour vous aider. Een toegewijd team van experten staat voor je klaar.

Jij maakt de keuzes

Jouw wensen zijn onze leidraad. Wij bieden advies en ondersteuning bij de voorbereiding van je wilsbeschikking via testament.

Wij volgen op

Na je overlijden zien we toe op de uitvoering van je testament. Je laatste wens wordt in alle zorgvuldigheid en met het volste respect opgevolgd.

Je maakt echt het verschil

Wij doen er alles aan om met jouw legaat een zo groot mogelijke impact te creëren in de levens van mensen met lepra en tbc.

Professionalisme

Je eerste contactpunt, Helena, en onze juriste verzekeren je dat alle formaliteiten professioneel en met expertise geregeld worden.