Het belang van wetenschappelijk onderzoek
Om lepra, tuberculose en leishmaniasis te bestrijden, hebben we niet alleen competente mensen nodig, maar ook middelen en technieken voor de diagnose en behandeling. We zetten daarom sterk in op operationeel onderzoek, maar financieren ook internationale studies.
Onder leiding van haar onderzoekscomité zoekt Damiaanactie aldus naar innovatieve methodes en behandelingen tegen lepra, tuberculose en leishmaniasis.
In 2021
- hebben we meegewerkt aan 26 projecten voor operationeel onderzoek.
- liepen deze initiatieven in 13 van onze programmalanden, in samenwerking met internationale onderzoeksinstellingen (zoals het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen), nationale programma’s en lokale onderzoeksinstellingen.
- waren er 17 projecten rond de behandeling van multiresistente tuberculose (een vorm van tuberculose die immuun is voor de gangbare medicatie).
- leverden deze studies 15 wetenschappelijke publicaties op.
- hebben we ook 3 projecten van het Instituut voor Tropische Geneeskunde gefinancierd, waarvan 1 project rond de nieuwe diagnosetesten voor tuberculose (gebruik van speekselwissers als alternatief voor de sputumtesten).
Thema’s van de onderzoeksprojecten waaraan Damiaanactie meewerkt
Verdeling van deze onderzoeksprojecten in de landen waar we actief zijn
Twee belangrijke studies
Vroegtijdige diagnose van lepra
In de Comoren komt lepra nog veelvuldig voor. Op het eiland Anjouan ligt het aantal gevallen 65 keer zo hoog als in de rest van de wereld. Damiaanactie wil de oorzaak hiervan achterhalen en voert daarom onderzoek in het kader van de PEOPLE-studie (Post ExpOsure Prophylaxis for LEprosy). In 2021 ontdekten we zo dat bij een grote endemie besmetting mogelijk is in een straal van 75 meter. Deze resultaten zijn bijzonder nuttig om de preventie en actieve opsporing van nieuwe gevallen in risicogroepen te verbeteren.
Betere behandeling van RR-TB bij terugval
Rifampicine-resistente tuberculose (RR-TB) is een resistente tuberculosestam die in 80% van de gevallen te behandelen is. Maar wat als de therapie niet aanslaat of de ziekte terugkomt? De meeste studies voeren geen onderzoek naar de resultaten bij herbehandeling. In Niger hebben we daarom een vervolgbehandeling met bedaquiline (een nieuw geneesmiddel tegen tuberculose) getest, als de korte behandeling geen succes bleek. We stelden een genezingsgraad van 84,7% vast. Fantastisch nieuws voor de patiënten en hun familie!
Getuigenis van Dr. Souleymane Mahamadou Bassirou
Dr. Souleymane Mahamadou Bassirou heeft meegewerkt aan het onderzoek naar de herbehandeling met bedaquiline in Niger. We waren benieuwd naar zijn dagelijkse bezigheden. We waren benieuwd naar zijn dagelijkse bezigheden.
Waaraan werk je momenteel?
Als medisch vertegenwoordiger en adviseur in Niger coördineer ik regelmatig onderzoeksprojecten en opleidingen. Onder leiding van Damiaanactie – waarvoor onderzoek erg belangrijk is – bereid ik momenteel een doctoraatswerk over de herbehandeling van tuberculose in Niger voor.
Wat zijn je professionele successen?
Een stabiele genezingsgraad van resistente tuberculose van meer dan 80% gedurende meer dan 10 jaar, terwijl dit wereldwijd gemiddeld minder dan 60% is. Dat is al een succes op zich. Het is vooral belangrijk voor de patiënten, voor Damiaanactie en voor een laag-inkomensland zoals Niger!
Waarom is onderzoek zo belangrijk in de strijd tegen tuberculose?
Dankzij Damiaanactie gebruikte Niger als een van de eerste landen in Afrika de korte behandeling tegen resistente tuberculose. Vandaag wordt deze behandeling wereldwijd aanbevolen. Dergelijke aanbevelingen worden dankzij onderzoek bijgesteld. Onderzoek speelt dus een cruciale rol met het oog op een betere diagnosestelling en de verdere uitwerking van doeltreffende behandelingen.