Onderwijsmateriaal en animaties

Naast onze hoofdopdracht – patiënten bijstaan in hun genezingsproces en kansarme bevolkingsgroepen de nodige sociaaleconomische steun bieden – willen we ook het brede publiek informeren en sensibiliseren om samen de strijd aan te binden tegen de sluimerende stigmatisering die met deze ziektes gepaard gaat. We doen dit met het oog op een inclusievere samenleving.

Een lespakket, ja.

Maar waarvoor?

Met ons educatief materiaal willen we de horizon van de jongeren verbreden en hen de wereld leren begrijpen, zodat ze hun plek erin kunnen vinden en hun eigen keuzes maken. Leerlingen worden gestimuleerd om na te denken over hoe ze zelf actieve, geëngageerde en verantwoordelijke burgers kunnen worden.

“Ik wil mijn leerlingen laten zien dat sommige zaken die voor ons vanzelfsprekend zijn, zoals een doktersbezoek of naar school gaan, niet overal zo zijn.”
Ellen Depouillon | Leerkracht lager onderwijs

Ontdek ons educatief aanbod

Voor jouw gemak en om voor de hand liggende ecologische redenen zijn de meeste van onze bronnen online te downloaden. Het lesmateriaal is geschikt voor leerlingen van het eerste leerjaar tot het tweede jaar secundair. Alle leerkrachten, ongeacht hun vak, kunnen de inhoud in hun lessen integreren.

Voor leerkrachten

Wist je dat Damiaanactie actief bijdraagt aan de doelstelling van de Verenigde Naties om tegen 2030 een einde te stellen aan tuberculose en verwaarloosde tropische ziekten zoals lepra en leishmaniasis?
Om het lesmateriaal beter te kunnen kaderen, vind je meer informatie hierover terug in de leerkrachtenbundel. In die bundel reiken we je ook vragen aan die je samen met de leerlingen klassikaal kunt bespreken.

Animatiefilmpjes voor alle leeftijden

Korte animatiefilmpjes over infectieziekten, de manier waarop ze worden overgedragen en hun symptomen.

Lepra

Tuberculose

Leishmaniasis

Video’s “Maak kennis met”

Lepra

Maak kennis met Nayer
6 minuten – Gemaakt in 2022

Nayer is een jongen van 10 jaar uit het dorp Maraharé (Anjouan). Hij heeft lepra. Vóór hem raakten ook zijn vader en één van zijn broers al besmet met deze ziekte. Omdat het thuis aan een gepaste opvolging ontbreekt, volgt Nayer zijn behandeling niet goed op…

Maak kennis met Armane
6 minuten – Gemaakt in 2022

Armane is een jongen van 15 jaar. Hij woont in de wijk Maoudrouni in Mutsamudu (Anjouan). Armane heeft twee zussen, de tweeling Armina en Armiya (12 jaar). De drie kinderen werden in 2017 opgespoord en behandeld tegen lepra. Vandaag zijn ze genezen. Armane en zijn zussen werden als gevolg van hun ziekte gestigmatiseerd.

Maak kennis met Kayel
6 minuten – Gemaakt in 2022

Kayel is een 9-jarige jongen uit het dorp Mahalé (Anjouan) die lepra had. Kayel is nu genezen. Hij heeft 10 broers en zussen. Hij woont in een zeer arm dorp vlak bij de oceaan. Lepra is er bijzonder endemisch. Regelmatig lopen teams van Damiaanactie door de straten om patiënten vroegtijdig op te sporen.

Tuberculose

Maak kennis met Raibati
6 minuten – Gemaakt in 2022

Raibati is een meisje van 16 jaar en woont in Bandrani Chirokamba (Anjouan). Ze is de jonge alleenstaande moeder van Archime. Op het moment dat ze de diagnose tuberculose kreeg, gaf Raibati borstvoeding…

Maak kennis met Sinane
6 minuten – Gemaakt in 2022

Sinane is een jongeman van 17 jaar. Wanneer hij ziek wordt, herkennen meerdere gezondheidscentra de symptomen van tuberculose niet. Ze schrijven hem dan ook niet-specifieke behandelingen voor. Omdat hij niet beter wordt, laat zijn tante hem naar Anjouan komen voor bijkomend onderzoek. Vandaag is Sinane aan de beterhand.

Documentairevideo’s

Lepra & tuberculose

Nepal – Smiriti & Kamana
19 minuten – Gemaakt in 2019

Nigeria – Ise ya!
15 minuten – Gemaakt in 2018

Pater Damiaan

Wij melaatsen
16 minuten – Gemaakt in 2009

Voor jonge kinderen

No prob’lama, Nelson wordt beter!
Animatievideo over lepra
10 minuten – Gemaakt in 2020

Dit verhaal speelt zich af in Bolivia, in de Cochabamba-vallei, waar we kennismaken met de kleine Nelson en zijn lama-vrienden …

Dr. Nelson en tuberkoelose
Animatievideo over tuberculose
11 minuten – Gemaakt in 2021

Dit verhaal speelt zich af in India, waar we kennismaken met Delhi (een heilige koe) en Pachalama (de trouwe metgezel van Nelson).

Voor alle leeftijden

Genezen werkt aanstekelijk
Educatief spel

Verken spelenderwijs de problematische toegang tot gezondheidszorg en de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Ontdek samen dit coöperatieve bordspel, kruip in de rol van verzorger, supporter of patiënt, en ervaar diversiteit, ongelijkheid en solidariteit. Jonge deelnemers worden gevraagd om hun realiteit en omgeving in perspectief te plaatsen en hun eigen bewuste keuzes te maken.

ecoliers

Animations gratuites dans votre classe

Nos animateurs bénévoles se proposent d’intervenir avec vous, dans votre classe, pour aborder ces thématiques de manière ludique et créative. Ces animations durent en moyenne 2 périodes et s’organisent de la mi-novembre à fin juin.

Vous souhaitez faire appel à l’un de nos animateurs bénévoles ?
N’hésitez pas à nous contacter à l’adresse education@actiondamien.be ou par téléphone au 02 422 59 13.

Webinars

We voorzien webinars om je wegwijs te maken in het beschikbare materiaal en eventuele vragen te beantwoorden. De data worden binnenkort hier gepubliceerd. Check dus regelmatig deze pagina!

Leerkrachten aan het woord

“Het lesmateriaal van Damiaanactie is interessant, afgestemd op de leeftijd van de kinderen en dicht bij de realiteit. Toen mij gevraagd werd 500 leerlingen te sensibiliseren, leek het mij dan ook een goed idee bij te leren van de expertise van Damiaanactie tijdens een van hun opleidingsnamiddagen.”

Anaïs Heymans
leerkracht Frans en godsdienst (secundair)
Kardinaal Mercierinstituut in Waterloo

“Je leert veel van hen bij, ze vertellen vanuit hun eigen ervaringen. Dat is iets wat ik niet steeds kan doen. Bovendien is het voor de leerlingen ook leuk eens iemand anders aan het woord te horen. Dan letten ze weer wat beter op.”

Ellen Depouillon
leerkracht godsdienst (lager)
De Zilverbeek et de Krekel (Haaltert), Molenveld (Denderhoutem)