Educatieve tools & animaties

Gezondheid is een fundamenteel recht. Toch hebben veel mensen wereldwijd nog steeds geen toegang tot gezondheidszorg. Damiaanactie zet zich dagelijks in om de zorgverlening rond lepra, tuberculose en leishmaniasis toegankelijker te maken. Naast onze primaire missie, namelijk medische interventies in de landen waar we actief zijn, willen we de Belgische bevolking, en in het bijzonder jongeren, bewustmaken van internationale solidariteit.

Een lespakket, oké.

Maar waarom?

Met ons educatief materiaal willen we de horizon van de jongeren verbreden en hen de wereld leren begrijpen, zodat ze hun plek erin kunnen vinden en hun eigen keuzes maken. Leerlingen worden gestimuleerd om na te denken over hoe ze zelf actieve, geëngageerde en verantwoordelijke burgers kunnen worden.

“Ik vind het belangrijk om mijn leerlingen te tonen dat niet iedereen het geluk heeft om naar de dokter of naar school te kunnen gaan – dingen die voor ons vanzelfsprekend lijken.”
Ellen Depouillon | Leerkracht lager onderwijs

Ontdek ons educatief aanbod

Ons educatief aanbod beslaat vijf delen:

  • Voor de jongste leerlingen is er een “instappakket” waarmee ze voor het eerst kennismaken met internationale solidariteit en toegang tot gezondheidszorg wereldwijd. In de animatiefilmpjes zien ze hoe dokters lepra opsporen in Bolivia en tuberculose behandelen in India. Vervolgens kunnen de leerlingen aan de slag met de bijhorende activiteitenfiches.

 

  • Een informatief luik helpt jongeren begrijpen wat een medische organisatie zoals Damiaanactie juist doet. De nieuwe video over onze activiteiten in India, Van Schaduw tot Licht, toont dat medische hulpverlening alleen niet volstaat om iemand uit de nood te helpen. Hiervoor is een holistische benadering nodig die rekening houdt met alle facetten van het leven.

 

  • De film “Van Oorsprong tot Actie” biedt een historisch perspectief binnen ons educatief aanbod. Het schetst het levensverhaal van Pater Damiaan en laat zien hoe zijn erfenis vandaag voortleeft binnen onze organisatie.

 

  • Als wereldburger willen we nadenken over uitsluiting ten gevolge van ziekte. Hoe krijgen mensen getroffen door ziektes zoals lepra of tuberculose wereldwijd hiermee te maken? Hoe sluit dit aan bij jouw opvattingen over gezondheid? Wat kunnen we doen om uitsluiting te voorkomen? Dit thema wordt behandeld in de video “Gezondheid & Uitsluiting: Laten we barrières doorbreken”. Hierbij hoort een leerkrachtenbundel en activiteitenfiches voor twee leeftijdsgroepen: één voor 10- tot 14-jarigen en één voor 14- tot 18-jarigen.

 

  • Tot slot kan je aan de slag met het bordspel “Genezen werkt aanstekelijk”. Hierbij ontdek je op speelse wijze de verschillende hindernissen tot toegang tot gezondheidszorg, waar mensen getroffen door ziekte mee geconfronteerd worden. Het spel bevat ook vragen die doen nadenken over mondiale problematieken en de duurzame ontwikkelingsdoelen.

Al dit materiaal, evenals oudere lespakketten, vind je terug op de pagina ‘Educatie’ van het platform voor vrijwilligers en leerkrachten.

Video’s “Maak kennis met”

Lepra

Maak kennis met Nayer
6 minuten – Gemaakt in 2022

Nayer is een jongen van 10 jaar uit het dorp Maraharé (Anjouan). Hij heeft lepra. Vóór hem raakten ook zijn vader en één van zijn broers al besmet met deze ziekte. Omdat het thuis aan een gepaste opvolging ontbreekt, volgt Nayer zijn behandeling niet goed op…

Maak kennis met Armane
6 minuten – Gemaakt in 2022

Armane is een jongen van 15 jaar. Hij woont in de wijk Maoudrouni in Mutsamudu (Anjouan). Armane heeft twee zussen, de tweeling Armina en Armiya (12 jaar). De drie kinderen werden in 2017 opgespoord en behandeld tegen lepra. Vandaag zijn ze genezen. Armane en zijn zussen werden als gevolg van hun ziekte gestigmatiseerd.

Maak kennis met Kayel
6 minuten – Gemaakt in 2022

Kayel is een 9-jarige jongen uit het dorp Mahalé (Anjouan) die lepra had. Kayel is nu genezen. Hij heeft 10 broers en zussen. Hij woont in een zeer arm dorp vlak bij de oceaan. Lepra is er bijzonder endemisch. Regelmatig lopen teams van Damiaanactie door de straten om patiënten vroegtijdig op te sporen.

Tuberculose

Maak kennis met Raibati
6 minuten – Gemaakt in 2022

Raibati is een meisje van 16 jaar en woont in Bandrani Chirokamba (Anjouan). Ze is de jonge alleenstaande moeder van Archime. Op het moment dat ze de diagnose tuberculose kreeg, gaf Raibati borstvoeding…

Maak kennis met Sinane
6 minuten – Gemaakt in 2022

Sinane is een jongeman van 17 jaar. Wanneer hij ziek wordt, herkennen meerdere gezondheidscentra de symptomen van tuberculose niet. Ze schrijven hem dan ook niet-specifieke behandelingen voor. Omdat hij niet beter wordt, laat zijn tante hem naar Anjouan komen voor bijkomend onderzoek. Vandaag is Sinane aan de beterhand.

Documentaires

Lepra & tuberculose

Nepal – Smiriti & Kamana
19 minuten – Gemaakt in 2019

Nigeria – Ise ya!
15 minuten – Gemaakt in 2018

Pater Damiaan

Van Oorsprong tot Actie
14 minuten – Gemaakt in 2023 

Pater Damiaan vertrok in 1864 als missionaris naar Hawaï. Ter plaatse besloot hij zijn leven te wijden aan het helpen van mensen met lepra, die verbannen werden naar het eiland Molokai. Omwille van zijn inzet voor de meest kwetsbaren, blijft Damiaan tot op vandaag een inspiratiebron. De film vertelt zijn levensverhaal en illustreert hoe zijn waarden voortleven in Damiaanactie.

Voor jonge kinderen

No prob’lama, Nelson wordt beter!
Animatievideo over lepra
10 minuten – Gemaakt in 2020

Dit verhaal speelt zich af in Bolivia, in de Cochabamba-vallei, waar we kennismaken met de kleine Nelson en zijn lama-vrienden …

Dr. Nelson en tuberkoelose
Animatievideo over tuberculose
11 minuten – Gemaakt in 2021

Dit verhaal speelt zich af in India, waar we kennismaken met Delhi (een heilige koe) en Pachalama (de trouwe metgezel van Nelson).

Voor alle leeftijden

Genezen werkt aanstekelijk
Educatief spel

Verken spelenderwijs de problematische toegang tot gezondheidszorg en de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Ontdek samen dit coöperatieve bordspel, kruip in de rol van verzorger, supporter of patiënt, en ervaar diversiteit, ongelijkheid en solidariteit. Jonge deelnemers worden gevraagd om hun realiteit en omgeving in perspectief te plaatsen en hun eigen bewuste keuzes te maken.

ecoliers

Gratis animaties in jouw klas

Onze vrijwillige animatoren staan voor je klaar om deze thema’s op een originele manier in de klas te brengen.

Wil je graag een van onze vrijwillige animatoren uitnodigen in jouw klas?
Contacteer ons via educatie@damiaanactie.be of per telefoon op 02 422 59 13.

Wil je zelf een animatie geven in jouw klas? Je vindt alle benodigde materiaal terug op ons platform voor vrijwilligers en leerkrachten.

Een jeugdboek dat de horizon van jongeren verbreedt

In de trilogie ‘Molokai’ brengt jeugdboekenauteur Guy Didelez ons geschiedenis, actie en romantiek in de strijd tegen lepra. De reeks laat jong en oud kennismaken met de toestand op Molokai ten tijde van Damiaan, vanuit het oogpunt van de toenmalige bewoners van het eiland. Gaandeweg ontdekken we wat de Hawaïanen zelf eigenlijk vonden van die ‘vreemde witte man’ die plots in hun leven kwam. Ook het derde deel is binnenkort beschikbaar in onze webshop!

Leerkrachten aan het woord

“Het lesmateriaal van Damiaanactie is interessant, afgestemd op de leeftijd van de kinderen en dicht bij de realiteit. Toen mij gevraagd werd 500 leerlingen te sensibiliseren, leek het mij dan ook een goed idee bij te leren van de expertise van Damiaanactie tijdens een van hun opleidingsnamiddagen.”

Anaïs Heymans
leerkracht Frans en godsdienst (secundair)
Kardinaal Mercierinstituut in Waterloo

“Je leert veel van hen bij, ze vertellen vanuit hun eigen ervaringen. Dat is iets wat ik niet steeds kan doen. Bovendien is het voor de leerlingen ook leuk eens iemand anders aan het woord te horen. Dan letten ze weer wat beter op.”

Ellen Depouillon
leerkracht godsdienst (lager)
De Zilverbeek et de Krekel (Haaltert), Molenveld (Denderhoutem)