De stifften van Damiaanactie hebben velen van ons prachtige herinneringen nagelaten. We denken met nostalgie terug aan onze kinderjaren, toen we de Damiaanactie op school ontdekten en zelf markers verkochten aan buren en familie. En nog steeds zien we elk jaar in januari de enthousiaste vrijwilligers van Actie Damiaan op straat de beroemde markeerzakjes verkopen ten bate van de organisatie. Eén ding is zeker, deze markers hebben in België een iconische status verworven.

Om de oorsprong ervan te achterhalen, gaan we terug naar het prille begin van de organisatie. Op dat moment zamelden verschillende Belgische organisaties al enige tijd geld in voor mensen die door lepra waren getroffen. In 1964 besloten ze hun krachten te bundelen: ‘Damiaanaktie – Les Amis du Père Damien’ was geboren. Een groep vrijwilligers uit de regio van Verviers (provincie Luik) startte met de verkoop van postkaarten, stickers en balpennen om geld in te zamelen. Op dat moment ging het om één balpen die per stuk verkocht werd.

100 Belgische frank voor een pakje

Doorheen de jaren werden de balpennen steeds populairder bij het publiek, waarna de toenmalige directie besloot het concept uit te breiden. Tijdens de lepracampagne van 1990 werden voor het eerst pakjes met drie balpennen (blauw, groen en rood) verkocht, voor de prijs van 100 Belgische frank per pakje (2,5 euro) – of 35 frank (87 eurocent) voor één balpen. De campagne van 1993 werd helaas een ramp: de balpennen bleken van minderwaardige kwaliteit en liepen uit. Een blaam aan het adres van Damiaanactie. Gelukkig werd snel een nieuwe leverancier gevonden die een beter én goedkoper product leverde. Het was ook toen dat de balpennen werden vervangen door stiftjes.

Stiften veroveren het land

De vernieuwde pakjes met stiften werden al snel opgepikt door de media en vielen alom in de smaak. De stiften groeiden uit tot uithangbord van Damiaanactie en veroverden voorgoed de harten van de Belgen. Ook op school werden de stiftjes met open armen onthaald. Tot op vandaag zijn de stiften een handige tool om leerlingen iets bij te brengen over solidariteit en gezondheid wereldwijd, belangrijke bagage voor het leven.

Aan het einde van de jaren 1990 werd geopteerd voor nieuwe stiften met vloeibare inkt, en deed ook de zwarte stift zijn intrede. Bij elk pakje steekt een kartonnetje met enkele foto’s en info over de lopende campagne. In de jaren die volgden, evolueerde de vorm van de stiften verder mee met hun tijd, maar aan de basisformule werd niets meer gewijzigd.

Vandaag betaal je 7 euro per pakje van vier. Dat er tijdens de januaricampagne van 2022 opnieuw meer dan 100.000 pakjes verkocht werden, toont dat de stiften een blijvend icoon zijn, door jong en oud geliefd. Met dank aan onze vrijwilligers, die zich elke keer opnieuw belangeloos inzetten.

Jouw pakje stiften scoren?

Het laatste weekend van januari trekken vrijwilligers van Damiaanactie de straat op om stiften en andere producten te verkopen. Daarnaast kom je de stiften het hele jaar door op markten of events georganiseerd door vrijwilligers, op scholen die onze actie steunen, en sinds enkele jaren ook op de webshop.

Gebeten door onze missie?

Word vrijwilliger bij Damiaanactie, de opties zijn talrijk!

Gepubliceerd op 25 juli 2022