Damiaanactie is sinds 1964 aanwezig in de Democratische Republiek Congo. We strijden er samen met de overheid tegen lepra, tuberculose en andere verwaarloosde tropische ziektes. Gezien de omvang van het land is Damiaanactie er op verschillende niveaus aanwezig. Het kernteam is gevestigd in de hoofdstad Kinshasa, waar Damiaanactie in 2015 ook een ziekenhuis voor tuberculosepatiënten opende (het Centre d’Excellence Damien of CEDA).

Onze impact in 2021

D.R. Congo

Sinds
1964

Projectverantwoordelijke
Dr Pierre Umba

Fondsen
€ 4.015.162 aan dit programma

Behandelde ziektes

Bereikt publiek

Lepra
61 999 644

Tuberculose
61 999 644

Opgespoorde patiënten in de loop van het jaar

Lepra
2 753

Tuberculose
110 569

Multiresistente tuberculose
661

Patiënten die sociaal-economische steun ontvingen

Lepra
1 545

Tuberculose
203

  • BELTA & Vrienden van het Huizeke, Programme de lutte contre la tuberculose – Bruxelles
  • Lokale ngo’s, FRB, USAID, het Wereldfonds
  • Nationaal tbc-programma (PNLT) en Nationaal lepraprogramma (PNEL)

Werking van Damiaanactie ter plaatse

Naast Kinshasa zijn de lokale teams van Damiaanactie nog actief in 10 provincies in de Democratische Republiek Congo ter ondersteuning van regionale gezondheidscentra. Voor mensen die afgelegen wonen en geen toegang hebben tot enige gezondheidszorg, ondernemen de teams regelmatig gerichte opsporingsacties.

Het gezondheidscentrum van Damiaanactie te Kinshasa

Aangezien de bestaande gezondheidsinfrastructuur in DRC ontoereikend bleek, opende Damiaanactie in 2015 het gezondheidscentrum CEDA (Centre d’Excellence Damien). Daar worden mensen die lijden aan multi- of ultraresistente tuberculose en bijgevolg intensieve zorgen nodig hebben, kosteloos behandeld. Het centrum staat nauw in contact met de andere gezondheidsinstellingen in het land en engageert zich in onderzoek naar tuberculose.

“Elke dag gaan we tot het uiterste om tuberculosepatiënten die zich aanmelden in het Centre d’Excellence Damien zo goed mogelijk te verzorgen en hen te helpen genezen.”
Osee, diensthoofd verpleging CEDA