Door haar vele natuurlijke rijkdommen is Guinee één van Afrika’s rijkste landen. Toch behoort de bevolking tot de armsten in West-Afrika. Daarbovenop heeft slechts 1/3 van de Guineese bevolking toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg. Een aanzienlijk deel van de tbc-patiënten blijft er daarom onbehandeld.

Onze impact in 2021

Guinee

Sinds
2007

Projectverantwoordelijke
Dr Souleymane Hassane Harouna

Fondsen
€ 427.000 € gaan naar dit programma

Behandelde ziektes

Bereikt publiek

Tuberculose
3 416 413

Opgespoorde patiënten in de loop van het jaar

Tuberculose
11 246

Multiresistente tuberculose
238

Patiënten die sociaal-economische steun ontvingen

Tuberculose
513

  • Ministerie van Volksgezondheid,
  • Nationaal tbc-programma (PNLAT)

Actieve opsporing met mobiele app

Dankzij de mobiele toepassing “kobocollect” zijn het Nationaal Programma voor tuberculosebestrijding en Damiaanactie van plan samen aan de digitalisering van patiëntendossiers en het gegevensbeheer voor multidrugresistente tuberculose te werken. Damiaanactie heeft net de opleiding van de met het beheer belaste artsen gefaciliteerd en de digitalisering van de dossiers zal vanaf 2022 beginnen.

Makhissa kreeg multiresistente tbc op 8 maanden oud

Makhissa Camara (6 jaar), raakte besmet met multiresistente tuberculose (MDR-TB) toen ze nog maar 8 maanden oud was. Ze was een van de eerste personen in Guinee die de 9 maanden behandeling voor MDR-TB kreeg. Het was dr. Souleymane, de vertegenwoordiger van Damiaanactie in Guinee, die haar medicijnen iedere dag in 2 sneed om de juiste dosis voor het kleine meisje te bekomen.

“Ze was zo jong toen ze ziek werd”, vertelt haar grootvader, Boubacar. “We waren bang dat ze het niet ging halen. Maar dankzij Damiaanactie is Makhissa er vandaag nog.”