Bij tuberculose denken we spontaan aan symptomen als hoesten, koorts en gewichtsverlies. In uitzonderlijke gevallen kan de tbc-bacil zich echter ook in andere lichaamsdelen vastzetten, zoals bijvoorbeeld in de wervelkolom. Dit overkwam Esther, een 8-jarig meisje uit Democratische Republiek Congo. De ziekte veroorzaakte eerst helse pijnen en zorgde daarna voor een verlamming aan haar benen. Dankzij de hulp van Damiaanactie krijgt Esther een aangepaste behandeling en kinesitherapie zodat ze langzaamaan weer leert stappen.

Esther woont samen met haar broer, zus en mama in Kisenso, in de Democratische Republiek Congo. Sinds het overlijden van de vader in 2016, verkoopt de moeder van Esther fruit op straat om het gezin te onderhouden. In 2019, het meisje is op dat moment 5 jaar oud, krijgt Esther voor het eerst symptomen van aanhoudende koorts en pijn in haar benen. In eerste instantie grijpt de familie naar medicatie tegen malaria en enkele koortswerende middelen.

Deze medicatie helpt gedeeltelijk tegen de koorts, maar de aanhoudende pijn verdwijnt niet. Stilaan verschijnt ook een soort van zwelling op Esthers heup. Op aanraden van de omgeving begeeft de familie zich naar een gespecialiseerd gezondheidscentrum dat verbonden is aan Damiaanactie. Uit een scan blijkt dat het meisje lijdt aan werveltuberculose – ook bekend als bottuberculose of de ziekte van Pott.

De behandeling van werveltuberculose bij kinderen is niet min. Patiënten zijn veroordeeld tot een lange behandeling van 12 maanden met antibiotica. Daarnaast plaatst men gedurende enkele maanden een gipsen korset rond de romp van het kind. Dat korset moet voorkomen dat de ruggengraat tijdens de behandeling zou bewegen en per ongeluk een zenuw zou breken. Indien dit gebeurt, dan bestaat de kans dat de patiënt levenslang verlamd raakt.

Na drie maanden “ingegipst” te zijn, wordt Esthers korset verwijderd. De zwelling op haar heup is fel verminderd, maar Esther heeft nog steeds veel pijn. Ze durft amper stappen en mankt aan haar linkervoet. Er wordt beslist om het meisje voor een tweede periode van drie maanden in te plaasteren. Ondertussen voorziet Damiaanactie twee keer per week kinesitherapie. Die sessies helpen om haar spieren soepel te houden en haar voorzichtig terug te leren lopen.

Esther hoopt dat ze binnenkort volledig genezen zal zijn en eindelijk naar school zal kunnen gaan.

Om te vermijden dat kinderen zoals Esther verlamd zouden raken, investeert Damiaanactie in de Democratische Republiek Congo onder meer in vroege opsporing, sensibilisering van de lokale bevolking, en het opleiden van bekwaam personeel zoals verplegers en kinesisten. Wil je ons helpen? Dat kan.

Gepubliceerd op 13 oktober 2022

Onze laatste verhalen uit Democratische Republiek Congo