In de Democratische Republiek Congo en hoofdstad Kinshasa komen onaangekondigde elektriciteitspannes voor met de regelmaat van de klok. Dit heeft een enorme impact op het dagelijkse leven van de inwoners en uiteraard ook op de medische hulpverlening. De Belgische vzw Focus onderneemt sinds 2011 projecten voor de installatie van zonnepanelen op daken van gezondheidscentra in Congo. Voor de lokale verankering werken ze ter plaatse nauw samen met Damiaanactie. Hun laatste bezoek dateert er van juli 2022.

Het reguliere elektriciteitsnet in Congo is helaas erg onbetrouwbaar. Naast de negatieve gevolgen voor de plaatselijke economie, hebben de pannes een desastreuze invloed op de gezondheidzorg. Zonder elektriciteit raken vaccins niet gekoeld, zijn bloedtransfusies onmogelijk, kunnen geen elektrische apparatuur of microscopen gebruikt worden ter opsporing van bijvoorbeeld tuberculose, moeten nachtelijke spoedoperaties of bevallingen in het donker gebeuren…

Om de levens- en werkomstandigheden te verbeteren en het welzijn van patiënten en zorgverleners ter plaatse te verhogen, werkt Damiaanactie sinds vele jaren samen met Focus vzw voor plaatsing en onderhoud van duurzame energie-installaties in de meest hulpbehoevende regio’s. Bij de selectie van gezondheidscentra heeft men in het bijzonder aandacht voor tuberculose- en kraamafdelingen.

Sinds 2011 werden in totaal al 14 projecten ondernomen. Bij het meest recente bezoek, in juli 2022, werden de gezondheidscentra Bolingo, Ngaba en Boyokani voorzien van zonnepanelen en batterijen. Het Belgische team bestond uit ingenieurs Ruth Hubrechts en Maarten Dewinter, in het gezelschap van Damiaanactie-vrijwilliger Roger Torremans, die een onschatbare ervaring met het land, de lokale cultuur en de bouwprojecten met zich meedraagt. Proficiat met dit mooie project!

Mee onze projecten ondersteunen?

Gepubliceerd op 25 juli 2022

Onze laatste verhalen uit Democratische Republiek Congo