Met meer dan 170 miljoen inwoners is Bangladesh één van ‘s werelds meest dichtbevolkte landen. 43% van de Bengalen verdient bovendien minder dan 1 euro per dag. Aangezien tuberculose erg vaak voorkomt in Bangladesh, staat de bestrijding van deze ziekte bovenaan de agenda van Damiaanactie. Zo ontwikkelden we er in 2016 een aangepast tbc-behandelingsschema, het ‘Bangladesh-regime’. Daarnaast identificeerde de Wereldgezondheidsorganisatie Bangladesh als 1 van de 22 prioriteitslanden voor lepra.

Onze impact in 2021

Bangladesh

Sinds
1972

Projectverantwoordelijke
Dr Mahfuza Rifat

Fondsen
€ 1.231.666 gaan naar dit programma

Behandelde ziektes

Bereikt publiek

Lepra
33 932 145

Tuberculose
29 578 335

Opgespoorde patiënten in de loop van het jaar

Lepra
159

Tuberculose
32 527

Multiresistente tuberculose
328

Patiënten die sociaal-economische steun ontvingen

Lepra
1 688

Tuberculose
2 654

  • Ministerie van Volksgezondheid en Familiaal welzijn,
  • Nationaal tbc- en lepraprogramma (NTBLCP),
  • Nationaal tbc-programma (PNT) en Nationaal lepraprogramma (NLEP)

Kortere behandeling multiresistente tuberculose

Eind jaren 1990 is Dr. Armand Van Deun werkzaam voor Damiaanactie in Bangladesh. Hij merkt op hoeveel jongeren met multiresistente tuberculose overlijden ondanks de bestaande tweedelijnsgeneesmiddelen. Hij wil een behandeling vinden met de perfecte balans tussen tolerantie en doeltreffendheid. Na een lange tijd vindt Dr. Van Deun, samen met de lokale teams, de ideale combinatie van geneesmiddelen. Deze nieuwe behandeling duurt slechts 9 maanden (in vergelijking met 24 maanden voorheen), kost minder, én is beter te verdragen voor de patiënt. Het ‘Bangladesh-regime’ is geboren. In 2016 wordt deze behandeling ook officieel aangeraden door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Veel tbc-patiënten uit textielsector

Een groot aantal tbc-patiënten is werkzaam in de textielsector. Tal van jonge meisjes trekken van rurale gebieden naar deze fabrieken die kleren maken voor grote, westerse modeketens. De arbeids- en woonomstandigheden laten er te wensen over, waardoor de fabrieken broeihaarden voor ziektes worden.

Tuberculose komt hier vaker voor dan op andere plaatsen in Bangladesh. Als er niet snel wordt ingegrepen, worden er steeds meer mensen besmet. Daarom voorzien we de nodige gezondheidszorgen in fabrieken gelegen in, of nabij, ons projectgebied.