Meer dan 28 miljoen inwoners telt Nepal, waarvan 40% kinderen. Bijna 30% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Afgelegen gebieden, moeilijk bereikbare gezondheidscentra en een achterstand in ontwikkeling zorgen ervoor dat lepra en tuberculose veel voorkomt.

Onze impact in 2021

Nepal

Sinds
2017

Projectverantwoordelijke
Dr Sushil Koirala

Fondsen
€ 350.000 gaan naar dit programma

Behandelde ziektes

Bereikt publiek

Lepra
4 743 947

Tuberculose
1 949 325

Opgespoorde patiënten in de loop van het jaar

Lepra
167

Tuberculose
785

Multiresistente tuberculose
71

Patiënten die sociaal-economische steun ontvingen

Lepra
4 801

Tuberculose
71

  • Ministerie van Volksgezondheid – departement sociale bijstand, 2 lokale ngo’s: Partnership for New Life (Butwal) en TBNepal (Nepalgunj) en
    3 lokale ziekenhuizen (Dadeldura, Midpoint en Dhangadhi)
  • Nationaal tbc- en lepraprogramma (NTBLCP), Nationaal tbc-programma (PNT) en Nationaal lepraprogramma (NLEP)

“De laatste jaren is het voorkomen van lepra in Nepal gestegen van 0,72 naar 0,92 per 10.000 inwoners. We moeten onze hulp versterken.”

“Ons wapen tegen tbc? Humor!”

Dirgha en Saraswuti wonen als koppel in Nepal. Beiden hebben ze multiresistente tuberculose (MDR-TB). Een parcours dat draaglijker werd doordat ze het samen afleggen.

MDR-TB, diabetes én een hernia

Anderhalf jaar geleden verloor Dirgha (44 jaar) zijn baan in de rijschool omdat hij MDR-TB had. Bovendien lijdt hij ook aan diabetes, wat zijn strijd niet vergemakkelijkt. Hij droomt ervan om weer aan het werk te gaan. Maar eerst moet hij nog een operatie aan zijn hernia ondergaan.

Impact op hun relatie

Saraswuti (22 jaar) werkt momenteel niet. Zij kreeg ook te horen dat ze aan MDR-TB lijdt. Net nu haar man genezen is. Ze volgt vandaag de 9 maanden behandeling voor MDR-TB. De ziekte mag dan wel aanwezig zijn in hun huishouden, toch heeft ze geen invloed op hun relatie. Dirgha: “We slapen in aparte bedden tot mijn vrouw genezen is. Maar verder is er niks veranderd in onze relatie.”

Hoopvolle toekomst

Het koppel houdt zich sterk. “Wanneer ik weer beter ben gaan we een paar leuke uitstappen plannen in het land. Hoofdstad Kathmandu staat zeker op onze lijst”, vertelt Saraswuti. Enthousiasme en humor helpen de twee overeind. Het is Dirgha die zorgt voor de grappen in het huishouden. “Of ik hem echt grappig vind? Ja hoor, maar dat kan ook een bijwerking van mijn medicatie zijn”, lacht Saraswuti.