Hoewel Senegal een stabiel land is, woont 46.7% van de 16 miljoen inwoners nog onder de armoedegrens. Bovendien worden er in het land te weinig middelen vrijgemaakt voor gezondheidszorg. Een van de redenen waarom de tbc-incidentie in Senegal 12 keer zo hoog is als in België. Het is ook een van de redenen waarom lepra er nog steeds voorkomt.

Onze impact in 2021

Senegal

Sinds
2017

Projectverantwoordelijke
Dr Gilbert Batista

Fondsen
€ 230.000 gaan naar dit programma

Behandelde ziektes

Bereikt publiek

Lepra
11 134 430

Tuberculose
11 134 430

Opgespoorde patiënten in de loop van het jaar

Lepra
156

Tuberculose
10 932

Multiresistente tuberculose
72

Patiënten die sociaal-economische steun ontvingen

Lepra
59

Tuberculose
110

  • Ministerie van Volksgezondheid en van Sociale Zaken,
  • Nationaal tbc-programma (PNT) en Nationaal lepraprogramma (PNEL)

“In landen zoals Senegal, waar we een groot personeelsverloop kennen, moeten we blijven inzetten op het trainen van nieuw personeel.”

Abdoul verloor zijn 2 benen door lepra

Abdoul woont in Senegal en kreeg lepra toen hij nog kind was. Op zijn 13de werd zijn linkerbeen geamputeerd. Vijf jaar later verloor hij op dezelfde manier zijn rechterbeen. Het ging niet goed met Abdoul, hij had dringend medische hulp nodig.

11 kinderen, 1 loon

Abdouls vader heeft ook lepra. Hij hield hier gelukkig geen handicap aan over. Hij werkt op het veld en kan zijn job niet verliezen. Hij onderhoudt niet alleen zijn eigen 6 zonen en vrouw. Hij zorgt ook voor 5 andere weeskinderen. Dat zijn 12 mensen die op hem rekenen. Hij heeft geen geld voor medische zorgen.

Medische hulp enkel in Dakar

Abdoul woont in Dodel, een regio die niet door Damiaanactie gesteund wordt. Maar hij had dringend medische zorgen nodig. Het was de coördinator van het Nationaal Lepraprogramma (PNEL) die Damiaanactie contacteerde. Damiaanactie betaalde de transportkosten van Abdoul en zijn moeder naar Dakar en zorgde voor de hospitalisatie van de jongen. Abdoul werd verzorgd en kreeg 2 protheses en een paar schoenen van Damiaanactie. Samen goed voor een kleine € 300. Het dubbel van een gemiddeld maandinkomen in Senegal. Het merendeel van de Senegalezen kan dergelijke som niet neertellen.