Drie jaar al vecht Adela tegen lepra. Drie jaar geleden verdween de glimlach van haar gezicht. Sindsdien lijdt het meisje onafgebroken pijn door de wonden veroorzaakt door lepra. Zij, die al huppelend door het leven ging: springen, lopen, schilderen, tekenen… haar enthousiasme kende geen grenzen. Tot een donkere schaduw over haar jeugd trok.

De 12-jarige Adela is de jongste van zeven kinderen. Het gezin woont in Vinto, een gemeente in het departement Cochabamba, in de Boliviaanse provincie Quillacollo. Voordat ze besmet raakte met lepra was de goedlachse Adela één brok energie en levenslust. Haar leven stond in het teken van spelen met haar vriendinnen, lopen, springen, naar school gaan en tekenen.

Toen ze 9 was, brak ze haar voet op school. Ze werd geopereerd om de breuk te herstellen. Na de operatie begon haar voet op te zwellen en pijnlijk aan te voelen. Al snel straalde de pijn uit naar haar hele lichaam en raakte haar voet vervormd. De diagnose was genadeloos: Adela had lepra opgelopen. Haar voet en een van haar handen waren aangetast. Ook haar zus Martha en broer Damian bleken besmet met lepra.

In die omstandigheden kwamen de artsen van Damiaanactie in Bolivia voor het eerst in contact met Adela en haar familie. Nadat de diagnose werd gesteld, zorgde Damiaanactie voor orthopedische schoenen en de nodige behandelingen. Sindsdien verstrekt Damiaanactie het gezin van Adela de nodige geneesmiddelen en voedselpakketten. Ook voor de broer van Adela wist de organisatie een prothese te bemachtigen. Zo kon Damian zijn eigen mini-snoephandel oprichten.

Adela is nog niet genezen. Onder begeleiding van Damiaanactie volgt ze nauwgezet haar behandelingsschema. Af en toe verschijnt er weer een glimlach op haar gezicht. Vooral wanneer ze stilletjes begint te dromen. Ze droomt ervan weer te kunnen schilderen en ooit advocate te worden! De weg naar genezing is nog lang, maar ze zit alvast op het goede spoor.

Helaas zijn er nog te veel kinderen zoals Adela. Damiaanactie levert elke dag opnieuw strijd in Bolivia en andere landen om lepra, tuberculose en leishmaniasis de wereld uit te helpen. Alleen als we met z’n allen onze schouders onder die strijd zetten, kunnen we het verschil maken. Wil jij Damiaanactie steunen? Doe een gift of word vrijwilliger!

Gepubliceerd op 15 november 2022

Onze laatste verhalen uit Bolivia