Leishmaniasis, wat is dat?

Leishmaniasis is een parasitaire ziekte die wordt overgedragen door een kleine zandvlieg. Het is een van de 20 verwaarloosde tropische ziektes. De meest voorkomende vorm, cutane leishmaniasis, veroorzaakt chronische zweren en misvormingen. Personen met een verzwakt immuunsysteem lopen een verhoogd risico om de ziekte te ontwikkelen. Slachtoffers zijn dus vooral mensen die in armoede leven.

In de programmalanden bestrijden we de meest voorkomende vorm, cutane leishmaniasis. De symptomen ervan lijken op die van lepra. Getroffen personen worden daarom ook dikwijls uitgesloten en gediscrimineerd. Symptomen van cutane leishmaniasis zijn:

  • Chronische zweren op de plaats van de beet
  • Littekens
  • Minder beweeglijke gewrichten
leishmaniasis vertical

Leishmaniasis in cijfers

2 diagnoses

per minuut

17 miljoen

mensen besmet wereldwijd

30 000

sterfgevallen per jaar

85 %

kans op herstel met behandeling

Hier bestrijden wij de ziekte

Meer dan 1 miljard mensen lopen het risico besmet te raken met leishmaniasis. Een ziekte die vooral slachtoffers maakt in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Wij verzorgen patiënten in Bolivia, Guatemala en Nicaragua.

Zuid-Amerika
Bolivia | Guatemala | Nicaragua

Waar leeft de parasiet Leishmania?

Leishmaniasis is een parasitaire ziekte. Ze wordt veroorzaakt door een parasiet genaamd Leishmania. Deze kleine, ongewenste gast bestaat in meer dan 20 verschillende vormen en vertoeft in het bloed van kleine zoogdieren zoals eenden, knaagdieren en zelfs honden.

Maar hoe wordt de ziekte dan overgedragen op de mens? De schuldige is een klein zandvliegje dat zowel dieren als mensen steekt en de parasiet zo overdraagt. Slechts een klein deel van de mensen die gestoken wordt door deze zandvlieg ontwikkelt de ziekte ook effectief. De anderen zijn drager van de ziekte, en zorgen er dus voor dat de zandvlieg een groot reservoir kent om de ziekte over te dragen.

Welke soorten leishmaniasis bestaan er?

Er bestaan 3 soorten leishmaniasis:

Cutane leishmaniasis

Deze vorm van leishmaniasis komt het vaakst voor. Cutane leishmaniasis veroorzaakt chronische zweren die doen denken aan lepra. Deze misvormingen zullen uiteindelijk blijvende littekens vormen waardoor ernstige handicaps ontstaan. Damiaanactie richt haar projecten op cutane leishmaniasis omdat de symptomen ervan lijken op die van lepra.

Mucocutane leishmaniasis

Deze vorm valt de slijmvliezen van de neus en keel aan, waardoor er ernstige schade aangericht wordt aan de neus of keel. Mucocutane leishmaniasis ontstaat dikwijls uit een niet (of slecht) verzorgde cutane leishmaniasis.

Viscerale leishmaniasis

In India vaak ‘kala-azar’ genoemd, wat ‘zwarte koorts’ betekent. Waarom? Viscerale leishmaniasis is, na malaria, de dodelijkste parasitaire ziekte ter wereld. Hevige koorts, gewichtsverlies, een opgezwollen milt en bloedarmoede: patiënten gaan door de hel en halen het in 90% van de gevallen niet zonder de juiste behandeling.